Van afval naar fashion

Dagelijks worden wereldwijd miljoenen plastic flesjes weggegooid. Dat levert enorme afvalbergen én vervuilde oceanen op, terwijl er zoveel met plastic kan! Promiss doet daarom met zes andere modemerken in Nederland mee aan het WASTE2WEAR® | Ocean Plastic Project en presenteert dit najaar 14 bijzondere fashion items gemaakt van gerecycled polyester; RPET. Ze zijn herkenbaar aan een speciale hangtag met daarop vermeld hoeveel plastic flessen dankzij dit item gerecycled zijn. De eerste items zijn vanaf nu verkrijgbaar!


WASTE2WEAR®

Afval is pas afval als er niets mee gedaan wordt. Waste2Wear® wil zowel de mode-industrie als de consument inspireren en laten zien dat je van plastic afval ook iets moois kunt maken. Plastic flessen kunnen namelijk verwerkt worden tot een duurzame en milieuvriendelijke grondstof, o.a. voor garen; RPET. En dat is hard nodig want de grote vraag naar kleding en dus textielvezels (zo’n 70 miljoen ton per jaar), kan niet alleen door natuurlijke stoffen - zoals katoen - worden vervuld.

Waste2Wear® maakt textiel van gerecyclede PET-flessen (RPET) en is als producent al meer dan tien jaar actief in o.a. de mode-industrie en intussen specialist in het recyclen van plastic. Belangrijk doel van het Ocean Plastic Project is het soort afval in de oceaan en langs de kustlijn te onderzoeken, te recyclen en waar mogelijk (in de toekomst) duurzame vervangers te ontwikkelen voor de schadelijke (plastic)  materialen. Dit gebeurt in samenwerking met Chinese en Nederlandse universiteiten, bedrijven en NGO’s.

In totaal zijn door Waste2Wear® in het Ocean Plastic Project al ruim 2 miljoen flessen gerecycled tot uiteenlopende textielproducten. Van deze flessen is 30% uit de oceaan gevist (langs de Chinese kustlijn) en 70% komt van vuilstortplaatsen (om zo ook te voorkomen dat het in de oceaan belandt). Stoffen gemaakt van RPET zijn duurzaam, 100% gerecycled en milieuvriendelijk.

Een gerecyclede polyester vezel kan hetzelfde als ‘normaal’ polyester maar is goedkoper, milieuvriendelijker en veiliger. Daarbij helpt RPET ons niet alleen om plastic uit stortplaatsen en oceanen te houden, maar ook om natuurlijke grondstoffen en water te besparen (RPET heeft een lagere CO2 uitstoot en verbruikt minder water). De consument die kiest voor een kledingstuk uit het WASTE2WEAR®│Ocean Plastic Project draagt bij aan het verkleinen van de afvalberg en het opschonen van de oceaan.

PROMISS X WASTE2WEAR®

Promiss ontwikkelde voor de eerste keer kleding van 100% gerecycled polyester. Het betreft 14 items - 8 verschillende blouses en 6 verschillende jassen - en ze zijn te herkennen aan de Waste2Wear®-hangtag. Hierop staat niet alleen hoeveel plastic flessen erin zijn verwerkt maar ook hoeveel water, CO2 uitstoot en energie er is bespaard.

 

 

NIEUWE COLLECTIE